Foto: Mart Waterval

Soms verlies je terwijl je speelt als een winnaar. Dat was vandaag het geval bij The Hague Royals in sporthal de Kooi in Bemmel. Een wedstrijd “against all odds” werd na heldhaftig verzet nipt in de laatste minuut verloren, 87- 83. Minder dan een week geleden leek het helemaal nergens op tegen ZZ Leiden en werd het team als lachertje van de competitie betiteld. Vandaag moesten The Royals ook nog eens vijf spelers missen, waaronder captain Deividas Kumelis en enige Amerikaan Arben Camaj. Niemand had gerekend op een spannende wedstrijd, maar het werd uiteindelijk een thriller.
Het eerste kwart kenmerkte zich door twee soepel scorende ploegen. Yoast United staat bekend om gevaarlijke driepunters en die vielen er dan ook heel makkelijk in. Vooral de Amerikaan Kaleb Warner knalde er de hele wedstrijd lustig op los en kwam tot een totaal van 29 punten. The Hague Royals stelde daar vechtbasketball van de bovenste plank tegenover met hoofdrollen voor Casey Lopes die dirigeerde, Tom Ackermans die z’n schot weer helemaal teruggevonden had en Snorri Vignisson die in z’n eentje op een Viking army leek. Na nog geen 4 minuten stond het al 15-15 en de 22-23 bij de zoemer was al bijna net zoveel als in de hele wedstrijd tegen Leiden.

Instorting in tweede kwart blijft uit
Het is dit seizoen een aantal keren gebeurd dat The Hague Royals na een goed eerste kwart in het vervolg een inzinking kregen die ze niet te boven kwamen. Deze keer stond er een ploeg die onverzettelijkheid – inderdaad Haagse Bluf – uitstraalde. Telkens als de met veel sterke Amerikanen opererende gastheren met hun schoten ( 13 driepunters!!!) uitliepen waren het The Royals die zich over de tegenslag heen knokten. Met een guard vanaf de bank, Rick van der Salm, een van de bank komende center Vincent Alkema die zijn minuten maakte en buitenlandse inbreng van alleen de Ijslander Vignisson. Ook al liep Yoast United gedurende deze periode uit naar bijna tien punten, de achterstand werd niet onoverbrugbaar: 47-38.
In het derde kwart leek het even of Yoast de wedstrijd kon beslissen . Het verschil bedroeg maximaal dertien punten, maar de Hagenaars weigerden zich erbij neer te leggen. Vooral de ontketende Vignisson en Ackermans brachten The Royals punt voor punt dichterbij. Dat deden ze opvallend veel onder de vijandelijke basket met inside combinaties en sterke rebounds. Eigenlijk mochten de aanvallers van Yoast in deze periode niet van een gebrek aan geluk spreken want tot drie keer toe viel een driepunter via de ring toch goed. Dit kwart ging exact gelijk op en toen er met de tussenstand 74-65 voor de laatste keer gerust werd zaten The Royals vreemd genoeg nog steeds in de wedstrijd.

Laatste periode wordt een thriller
Al snel bleek dat de gastheren de wedstrijd nog niet binnen hadden. Hun driepunt machine begon te haperen en punt voor punt kropen de bezoekers dichterbij. Twee minuten voor tijd gebeurde dan ook bijna het onmogelijke. Het was Marnexson Knepa die beide partijen op gelijke hoogte bracht, nadat ook Bart Bijnsdorp , die een lastig eerste gedeelte van de wedstrijd had gehad zich had opgericht met blocks en rebounds. Een sensatie hing in de lucht, maar die kwam er net niet. Yoast zocht slim de fouten en de vrije worpen op met inside dribbels en die kregen ze ook. The Hague Royals probeerde dit keer de driepunters te laten vallen, maar dat mislukte jammerlijk. Dus bleven de punten uiteindelijk in Bemmel, maar konden de bezoekers terugkijken op een voortreffelijke teamprestatie, met lef en karakter. Dat vonden ook de commentatoren van Yoast United, die het er over eens waren dat The Hague Royals de overwinning eigenlijk verdiend had. De kritikasters zullen even moeten slikken, maar The Royals hebben in deze wedstrijd laten zien het niveau in de BNXT League, mits met de juiste teaminstelling, weldegelijk aan te kunnen. Wordt vervolgd.

Top