“We hadden kunnen winnen. We hadden moeten winnen.” Het zijn de meest gebezigde termen na een teleurstellende nederlaag waar meer inzat. En inderdaad zo zullen de spelers en begeleiding zich hebben gevoeld na afloop van de met 88-80 verloren wedstrijd tegen Apollo Amsterdam. Want er zat inderdaad meer in gelijk opgaande wedstrijd. Alleen heb je dan op de beslissende momenten koelbloedigheid en misschien ook een beetje geluk nodig. Die koelbloedigheid bezaten de gastheren. Telkens als The Royals leken langszij te komen, gooiden ze er weer een driepunter in om het gat te vergroten. Die gave bezaten de bezoekers niet.

Gatenkaas in eerste kwart

De wedstrijd begon voorspoedig met een dunk van Bart Bijnsdorp en ook Tom Ackermans, die zijn schot gelukkig weer terug begint te vinden, zette direct zijn stempel op de wedstrijd. Alleen aan de andere kant van het veld had de Haagse verdediging weinig vat op de Amsterdamse aanvallers. Met snelle combinaties , maar ook vanaf de driepuntlijn werd de Haagse basket onder vuur genomen, te vaak met succes. Vooral de rebound was een probleem voor de lange mannen van The Royals, die ook vaak hun toevlucht in fouten moesten zoeken. En het nemen van vrije worpen was nu net een detail waarin de Amsterdammers sterk acteerden. De scores vlogen The Royals om de oren en stopten pas bij 31-19.

Diezelfde Royals kwamen fel uit de startblokken in het tweede kwart, met een sterk van de bank komende Casey Lopes. Omdat The Royals de verdediging onder de basket beter in het oog hadden, zocht Apollo vaker het schot als toevlucht en daarin waren ze akelig precies. De af en toe vloeiende combinaties van The Royals werden zo telkens te niet gedaan. Toch kropen de Royals geleidelijk aan dichterbij met ook weer Snorri Vignisson ( 16 punten) in een zeer degelijke rol. Bij het rustsignaal was de achterstand teruggebracht tot onder de tien punten, net als afgelopen zondag in Brussel: 50-41.
Coach Bert Samson maakte ook in het “beruchte” derde kwart veelvuldig gebruik van zijn basisspelers. Zij hielden de score lang in evenwicht maar de lange mannen liepen tegen veel fouten op, ook net zoals in Brussel. Wel werden er even zoveel Amsterdamse fouten gemaakt op met name Bart Bijnsdorp, die hierdoor regelmatig vanaf de vrije worp lijn mocht aanleggen. Helaas deed hij dit niet altijd even zorgvuldig, anders hadden de bezoekers nog dichterbij kunnen komen. Nu bleef het bij een kleine overwinning in dit kwart: 73-67.


Het laatste kwart werd een rommelkwart. Over en weer ging er meer mis dan raak en bij The Royals liet vooral het schot het afweten. De grootste boosdoener was echter de rebound die vaak na al gewonnen te zijn toch op een of andere manier uit de handen van een Haagse basketballer viel. Apollo was daar koeler in en kwam mede daardoor niet meer in gevaar. Een close game en een gemiste kans. Geen man of the match in een redelijke team effort waar het op details misging.
De conclusie van drie wedstrijden in zes dagen is dat het team zeker is gegroeid. Vooral de aanval loopt beter met meer combinaties. Deividas Kumelis is daarbij de aangever en de andere basisspelers moeten voor de punten zorgen. Dat lukte heel aardig gezien de scores van rond de tachtig punten. Alleen verdedigend wordt er teveel weggegeven en valt de bal op beslissende momenten uit de handen. En dat zijn nu net de details die het verschil maken.

Foto’s: Manou Vellekoop – Dijkhuizen

Top