Spirou Charleroi is een grote club in België. Het werd liefst tienmaal landskampioen, waarvan de laatste keer voordat de hegemonie van Oostende begon, viermaal op rij tussen 2008 en 2011. Het won ook vijfmaal de Beker van België. De in 2003 geopende prachtige thuishaven Spiroudome is indrukwekkend als één van de mooiste hallen van de BNXT League, zo niet de mooiste. Bij de club spelen de Nederlandse internationals Nathan Kuta en Jito Kok. En voorafgaand aan dit duel had Spirou alle acht wedstrijden in de Elite Silver gewonnen. Een groot contrast met “onze” Royals, die nog geen wedstrijd in de Elite Silver wisten te winnen, net zijn toegetreden tot het topbasketbal en met een bescheiden budget proberen te bouwen.

Dit grote verschil vooraf was echter lange tijd niet zichtbaar op het basketbalveld, en dat was een verdienste van de Royals. Met veel strijd wist de club goed aan te haken bij het spel van Spirou. Zo hielden de Royals het gat lange tijd bescheiden door met name de punten die gemaakt werden door Arben Camaj en Snorri Vignisson, bijvoorbeeld door goed getimede driepunters. Na het eerste kwart was het verschil dan ook 24-18, en ook in de eerste helft van het tweede kwart bleef het verschil klein. Toch liep het verschil aan het einde van het tweede kwart op, door lange puntloze periodes van de Royals en een makkelijk scorend Spirou. Ruststand: 49-30.

Het derde kwart werd echter het kwart van de Royals. Met zeven punten van Camaj, zes punten van Vignisson en vijf punten van Tom Ackermans vielen de scores voor de Haagse gasten, en met veel strijd knokten onze Royals zich zelfs terug in de wedstrijd. Dankzij een score van Spirou in de laatste seconde van het derde kwart werd het verschil echter toch weer tot boven de 10 punten getild: 63-52. En dat terwijl de Royals het kwart wisten te winnen met een score van 22-14 – een knappe prestatie. Even dachten de gasten dan ook dat er een verrassing in de lucht zou zitten, maar helaas werd het financiële verschil van de organisaties in het vierde kwart ook relatief getoond op het veld. De Royals kwamen slechts tot 6 punten en grossierden in turnovers, fouten en missers, waardoor Charleroi de kans kreeg er rustig op los te scoren. Met liefst 32 punten in het vierde kwart gaven de gastheren geen hoop meer op een spannend slot.

Ondanks de grote nederlaag van 95-58 gaf deze laatste uitwedstrijd de Royals toch hoop richting de laatste twee wedstrijden in de BNXT League. Inmiddels is al duidelijk dat The Hague Royals als laatste zullen eindigen dit seizoen, waardoor er geen play-offs meer zullen volgen. Wel staan er nog twee thuiswedstrijden op het programma tegen Okapi Aalst (26/4 om 20u in Sportcampus Zuiderpark) en Phoenix Brussels (29/04 om 20u in Sportcampus Zuiderpark). Een mooie laatste kans om de Haagse trots aan het werk te zien en naar de eerste zege in de Elite Silver te schreeuwen. Let’s go Royals!

 

Foto’s: Manou Vellekoop – Dijkhuizen

Top