Het eerste seizoen van The Hague Royals is afgelopen. Gisteravond kwam onze Haagse formatie in Landstede Sportcentrum uit tegen Landstede Hammers voor de kwartfinale van de beker. Hoewel de Royals beter voor de dag kwamen dan de twee andere wedstrijden tegen de regerend landskampioen dit seizoen, en bovendien in het eerste kwart goed tegenstand boden, troffen zij een beter team aan dat zich uiteindelijk terecht kwalificeerde voor de halve finales van de DBL Cup: 89-58.

In het allereerste seizoen in de geschiedenis van The Hague Royals, dat eerder al werd afgesloten met een gedeelde negende plaats, maakten de Royals direct kans op de halve finale van de DBL Cup. Doordat Aris Leeuwarden afgelopen zaterdag in de achtste finales moest afzeggen, hadden de Royals zich direct voor de kwartfinale geplaatst: en dan is het opeens nog maar drie zeges op rij op weg naar een echte prijs. Dat zou een échte, onverwachtse kroon zijn geweest op een fantastisch eerste seizoen.

Landstede Hammers was geen gemakkelijke loting. Niet alleen zijn de Hammers nog steeds regerend landskampioen; eerder hadden de Royals veel moeite met de Hammers. Een oefenwedstrijd begin dit seizoen werd in Den Haag met 59 punten verschil verloren, terwijl de competitiewedstrijd in Zwolle met 50 punten verschil verloren werd. Dat klasseverschil bleek in het eerste kwart echter verkleind. De Royals hebben de laatste weken van het seizoen laten zien veel groei te hebben doorgemaakt als team, en onderstreepten dat met een 5-9 voorsprong in de eerste paar minuten. Daarna kwam Zwolle echter op stoom, wat resulteerde in een 20-13 stand na het eerste kwart. In het tweede kwart pakte Zwolle direct door, waardoor het verschil zelfs opliep tot 24 punten. Een kleine run van de Royals onder aanvoering van Alhassan Barrie (15 punten), zorgde voor een ruststand van 47-32.

In het derde kwart bleek al snel dat de wedstrijd was gespeeld. Dat betekende dat aan Zwolse kant de jeugd de kans kreeg, terwijl ook aan Haagse kant de hele bank speelminuten kreeg. Deividas Kumelis werd nog weggestuurd met twee onsportieve fouten, maar verder werd het in de tweede helft niet spannend meer. “Always finish well”, één van de mantra’s van coach Bert Samson, werd echter wel nagevolgd. Pascal Birdja tekende de laatste Royals-score van het seizoen aan en bepaalde de eindstand op 89-58. Einde seizoen en nu op weg naar de BeNeLiga!

Alhassan Barrie was namens de Royals topscorer in Zwolle met 15 punten. Kumelis maakte er 10 (met 8 assists), en Lopes, Troussel en Kibi tekenden 7 punten aan. Opvallend was de productie van Birdja, die 6 punten maakte, maar ook 7 rebounds (waarvan 4 aanvallende), 2 blocks en een steal aantekende. Een mooie seizoen afsluiting voor de échte Hagenaar. Aan Zwolse zijde bleek Jhonathan Dunn met 22 punten een lastige tegenstander, en maakte Noah Dahlman 15 punten.

Top