Na een enorm spannende wedstrijd in Kalverdijkje in Leeuwarden tussen Aris Leeuwarden en The Hague Royals, hebben de Royals in haar eerste seizoen in de clubhistorie de Dutch Basketball League afgesloten met een knappe gedeelde negende plaats in de eindstand. In de slotseconde van de wedstrijd bepaalde aanvoerder Eric Kibi het duel met een knap schot in de buzzer voor een 61-63 eindstand. Daarmee hielden de Royals Aris af en blijft de ploeg op basis van een slechter onderling resultaat onder Apollo tiende.

De Royals waren in het eerste kwart razendsnel op een grote voorsprong gekomen onder leiding van een ontketende Tim Troussel. Troussel maakte in totaal 22 punten, maar viel na een goed eerste kwart ver terug. Ondanks de ruime voorsprong van 4-16, kwam Aris na een timeout snel terug in de wedstrijd. Het nam zelfs de leiding aan het einde van Q1 (23-20). Die tussenstand leidde een spannende wedstrijd in, waarin de ploegen elkaar nauwelijks een duimbreed toegaven.

Hoe anders was het in de vorige wedstrijden tussen Aris en de Royals, waarin telkens één van beide clubs met een ruime zege aan de haal ging. In oktober werd de allereerste wedstrijd van de Royals ook in Kalverdijkje gespeeld, met een grote Friese overwinning als resultaat. Hetzelfde gebeurde in januari, in de tweede seizoensouverture in Sportcampus Zuiderpark. De thuiswedstrijd van de Royals in de Elite B werd daarentegen drie weken geleden ruim gewonnen door de Royals.

In het tweede kwart leek Aris licht uit te lopen, en het nam een voorsprong van 36-30. Dat maakte dat de Royals nog even op hun tanden moesten bijten om niet tegen een te grote achterstand aan te kijken bij rust. Dat lukte, met een tussenstand van 36-36 en uiteindelijk ruststand van 38-36 als resultaat.

In het derde kwart werd strijd het belangrijkste wapen. Het gebeurt dan vaker dat de Royals boven komen drijven. Aris kwam minutenlang niet tot scoren, maar door slordigheidjes van de Royals werd daarvan aan Haagse zijde niet geprofiteerd. Toch werd een kleine voorsprong genomen van maximaal 6 punten aan Haagse zijde, maar aan het einde van het derde kwart stond er slechts een 47-51 tussenstand op de borden.

Aan het begin van het vierde kwart werd er echter langzaam van die voorsprong af gesnoept aan Friese zijde. Sterker nog, Aris nam halverwege het vierde kwart opnieuw de leiding. Drie punten van Reinder Brandsma in de laatste twee minuten, zetten Aris op een 61-58 voorsprong met nog 1:43 te gaan. Na enkele slordige plays aan beide zijden van het veld, was het uiteindelijk Deividas Kumelis die met een driepunter gelijk maakte, met nog 32 seconden op de klok: 61-61. Na een lange aanval van Aris, resulterend in een gemist schot maar ook een aanvallende rebound, zorgde een slordige turnover (Van Dijk stond op de lijn buiten het veld) voor Haags balbezit met nog 3 seconden te spelen. Aanvoerder Kibi kreeg na de timeout de bal, leek die bal na een slordige dribbel te verliezen, maar kreeg uiteindelijk toch een schot los en drukte tot vreugde van de Haagse bank af: 61-63.

Troussel was topscorer van de Royals met 22 punten, en hij ving ook 8 rebounds. Kibi had een bescheiden 8 punten, maar pakte liefst 17 rebounds (waarvan 15 defensieve). Kumelis voegde 13 punten en 6 assists toe. Aan Friese zijde was Chad Frazier topscorer met 18 punten.

Zaterdagmiddag om 16u treden de Royals opnieuw aan tegen Aris Leeuwarden; dan in de eerste ronde van de DBL Cup. Volg de wedstrijd live op ons Youtube kanaal en koop een ticket voor een euro!

Top