De impact van coronatesten op topsporters is groot. ‘Onderschat niet wat het met je doet, als het drie keer in de week moet’, voorzag Jeroen Pronk van Veiligheidop1 toen afgelopen winter de DBL alsnog op gang kwam. Bij de Royals wisten de testers de stress al meteen bij de eerste test te verhelpen, door een verrassende aanpak.

Het in nauw overleg met arts-microbiologen en andere medici opgezette proces van coronatesten zorgde ervoor dat de spelers van The Hague Royals er zo min mogelijk hinder van ondervonden. ‘De DBL was onder de indruk, we hebben via hen ook andere clubs laten zien hoe het moet’, zegt Jeroen Pronk van Veiligheidop1 trots.

Hij was er vaak zelf bij als de sneltesten werden gedaan, want Pronk wilde niets aan het toeval overlaten. ‘Dit zijn topsporters, die moeten hier niet door afgeleid worden. En het moet allemaal strak georganiseerd zijn, om besmettingen te voorkomen. Je ziet bij de Olympische ploeg nu hoe snel het mis kan gaan.’

veiligheidop1

Veiligheidop1 hoefde niet lang na te denken over het verzoek om hulp, en werd al snel sponsor: ‘De club hoeft niets te betalen, want wij willen dat Royals kan uitgroeien tot de sportieve trots van de stad.’ Pronk weet wat daar voor nodig is: strakke organisatie en een goeie vibe. ‘De spelers waren blij verrast toen bij hun eerste coronatest keiharde hiphop uit een grote box schalde. “We’re here to play ball”, lachte ik, en daarmee was de spanning er meteen een beetje van af. Want het heeft echt enorme impact op spelers en team: drie keer per week testen waarbij toch steeds “mag ik morgen wel spelen.” door je hoofd spookt’.

De ondernemer wist met wie hij werkte: Pronk basketbalde zelf vroeger op hoog niveau,  bij Zoebas, en was later trainer/coach van de vrouwenselectie van de Zoetermeerse club.

De impact van coronatesten op topsporters is groot. Door vaste medewerkers in te zetten bij de liefts drie testen per week (zoals hier afgenomen bij Casey Lopes), wordt de last van de ingreep voor de topsporters beperkt.

Het goed doordacht testen trok de aandacht, glundert Pronk. ‘Onze procedures hebben we in een meeting met de DBL gepresenteerd, welke stappen werden gezet, en waarom.’ ‘Dat heeft z’n vruchten afgeworpen, zag hij van letterlijk en figuurlijk heel dichtbij.’De spelers konden zich focussen op de game. We zagen van dichtbij hoe het team toegroeide die geweldige serie overwinningen aan het eind van het seizoen.’ Hij staat te popelen om volgend seizoen zijn zakelijke relaties in de Sportcampus te verwelkomen.

In de video hieronder vertelt Deividas Kumelis hoe hij het testregime als topsporter ervaart.

Top