Na de oprichting van The Hague Royals is de Haagse profbasketbalclub net begonnen aan het eerste seizoen van de BNXT League, de gezamenlijke competitie van Nederland en België. Naast deze sportieve ontwikkelingen is op 6 oktober ook een belangrijke volgende stap in de ontwikkeling gezet. Onder de vlag van het Haags Basketball Convenant slaan grote verenigingen uit de regio Haaglanden samen met The Hague Royals de handen ineen om de basketbalsport verder te ontwikkelen.

Voorzitter Mart Waterval: “Ik ben erg blij dat we deze stap als club hebben gezet. Om uit te groeien tot een instituut in de regio en daadwerkelijk bij te dragen aan de sport en talentontwikkeling, is samenwerking met deze verenigingen onmisbaar. Wij hebben tot nu toe alleen een professioneel team, maar onze impact op de samenleving willen we veel groter maken dan allen dat. Bovendien zijn we voor jeugdontwikkeling in de regio afhankelijk van deze clubs en ook van wat er op de basketbalpleintjes in Den Haag en omstreken gebeurt. Bovendien hopen wij bij te kunnen dragen aan het stimuleren en enthousiasmeren van de jeugd. De afspraken die we maken in het convenant bestendigen deze ontwikkeling die al in gang was gezet.”

De eerste clubs die besloten hebben het convenant te ondertekenen zijn Lokomotief uit Rijswijk, Jumpers uit Den Haag en de Hammerheads uit Zoetermeer. Lokomotief is recentelijk tweemaal landskampioen van de amateurbasketballers geworden door de Promotiedivisie te winnen, en is een breedtesportvereniging met een sterke jeugdopleiding met teams die landelijk opereren. Jumpers is naast de Royals de enige écht Haagse club, eveneens een toegankelijke breedtesportvereniging, en heeft een grote en multiculturele achterban. Individueel talent én groepstalent wordt door de club actief ondersteund. Bovendien is Jumpers actief op de pleintjes en op het maatschappelijke vlak, en heeft het ook teams die op hoog niveau presteren. Zoetermeer Hammerheads is recentelijk opgericht en legt de focus op talentontwikkeling en presteren. Een enorme dosis enthousiasme bij zowel bestuur als jeugd kenmerkt de kersverse vereniging.

In het convenant spreken de clubs af om het gesprek aan te gaan over talentontwikkeling, de ontwikkeling van kennis en de verbinding tussen 5×5 en 3×3 basketball. Bovendien kunnen participerende clubs hun leden gratis en met korting naar wedstrijden van de Royals laten gaan. Waterval: “Dit is een eerste stap die we nu kunnen zetten. We komen vast nog andere kansen tegen en onderweg zullen ook plannen afvallen. Dat hoort erbij. Als we elkaar weten te vinden en goed samenwerken, dan brengen we het Haagse basketball echt stappen verder. Niet alleen op professioneel niveau, maar in de hele breedte. En daar doen we het uiteindelijk voor!”

Meer informatie over het Haags Basketball Convenant en de aangesloten clubs is hier te vinden.

Foto’s van de perspresentatie zijn gemaakt door Sportsnap.nl.

Top