Foto: Tijmen van de Ven

Zaterdag 16 januari zal de Dutch Basketball weer van start gaan. Een uitgelezen mogelijkheid om verder kennis te maken met de spelers van The Hague Royals. Vandaag de tip-off met de Antwerpse forward in Haagse dienst Alhassan Barrie.

Anderhalf jaar geleden tekende Alhassan Barrie, ook wel Barrie genoemd, zijn 1e profcontract in Duitsland bij Löwen Erfurt. Na nog een uitstapje in Spanje is de sympathieke Antwerpenaar in hart en nieren nu neergestreken in Den Haag om voor The Hague Royals uit te komen. “Dit is natuurlijk een hele bijzondere situatie in deze tijde van een corona pandemie” zo geeft hij aan. Vooral fit blijven is het credo van Barrie, “we hebben bijvoorbeeld trainingen afgewerkt op het strand wat natuurlijk geweldig is” zo vervolgt hij “Den Haag is wat betreft inderdaad een prachtige stad achter de duinen.”

Nu de competitie weer op het punt van beginnen staat blikt Barrie terug op de pre season game van afgelopen zaterdag tegen Almere Sailor waar helaas verloren werd en de start van de competitie in oktober vorig jaar. “In de uitwedstrijd tegen Aris Leeuwarden gingen we het laatste kwart in met slechts een achterstand van 6 punten en ook tegen Den Helder in de Sportcampus Zuiderpark heb ik zeker niet het gevoel gehad de mindere ploeg te zijn. Dus wat mij betreft is het zeker niet onmogelijk om voor verassingen te gaan zorgen dit jaar met The Hague Royals.” Om te vervolgen “als we deze stijgende lijn vast kunnen houden en scherper kunnen zijn juist aan het eind van de wedstrijd moet dat gaan lukken.

Dat Barrie zou gaan basketballen was niet helemaal vanzelfsprekend. Toen hij 6 jaar oud was vestigde de familie Barrie zich in België vanuit een door burgeroorlogen geteisterd Sierra Leone. “Heel eerlijk gezegd weet ik daar gelukkig niet heel veel meer van en voel me een echte Belg waar ik enorm trots op ben” om daaraan toe te voegen “Antwerpen is écht mijn stad, wat Den Haag is voor een Hagenees is Antwerpen voor mij.” Heimwee heeft de 25-jarige Barrie overigens nauwelijks, “het grote voordeel van in Nederland spelen en dan met name in Den Haag is dat ik op de Flixbus kan stappen op Den Haag CS en 2 uur later in hartje Antwerpen uitstap.”

Als het manlijke deel van een tweeling, zijn zus is verpleegkundige in Antwerpen, werd Barrie door zijn ouders op basketbal gestuurd om vooral als kind wat kilo’s te verliezen. “Ik ben best streng opgevoed maar zeker achteraf gezien heeft ons dat veel gebracht en ben ik mijn ouders daar zeer dankbaar voor.” Al gauw merkte Barrie dat het basketbal hem relatief makkelijk afging en hij met veel plezier zijn trainingen afwerkte. Daar heeft met name Ronald Wolfs een grote rol in gespeeld, de coach van Antwerp Wolfpack heeft de ruwe diamant Barrie dusdanig kunnen slijpen dat hij nu professioneel basketbal speelt. “Ik ben toen op mijn 20e naar de US gegaan en begonnen bij een school in Oklahoma het Northern Oklahoma college. Van daaruit ben ik overgestapt naar Goshen college en heb een Business degree gehaald in de zomer van 2019.” Barrie heeft veel wedstrijden en trainingen gezien van de Indiana Pacers waar onze nationale trots Rik Smits nog steeds een icoon is en waar Barrie veel over gehoord heeft.

Toen wij de 1.95m lange forward spraken werd hij vergezeld door zijn 17-jarige neef Jenkin Sadjei die momenteel in de jeugdopleiding bij Landstede Hammers (Zwolle) speelt, een talentvolle speler waarvan we zeker in de Dutch Basketball League ook nog veel van zullen gaan horen en net als Barrie een zogenaamde Antwerpse Wolfpack is.

Dit jaar gaat Barrie zich volledig focussen op The Hague Royals en is het volgens de goedlachse Belg niet onmogelijk om plaatsing voor de play-offs te bewerkstelligen. “Tuurlijk zal het een enorme klus zijn maar tenslotte is niets onmogelijk, Let’s Go Royals”.

Top